• Moray Place Overview Image
  • Links

  • When we first visited the house with our client, it was in a sorry state. It had been subdivided to form a medical practice on the ground floor with a residence above. It was in real need of careful renovation. However, underneath the layers and poor condition were the bones of a splendid house with the most fantastic views looking south over the golf course, Firth of Forth and across to Edinburgh. The works involved stripping away layers of old finishes and a whole series of fabric repairs and upgrades. The energy and thermal efficiency of the house was greatly improved with the introduction of an insulated ground floor with underfloor heating, LED lighting, zoned remote heating controls, loft insulation and new double glazed sash and case windows throughout.

    The house was not listed although we saw merit in retaining as many of the original features as possible. The alterations to house mostly related to creating a more welcoming entrance, allowing the south light to spill into the hallway, rationalising circulation routes and reinstating the stairwell. The annex was completely refitted to form a snug facing onto a small south terrace, a laundry room and a studio space. The last area of major change was the addition of two new windows to the ground floor bay in the drawing room. These windows reflected the ones above to the master bedroom; we thought it strange these were missing from the original design. This simple proposal involved a great deal of careful structural work. The house now looks complete and the drawing room benefits from the long views back to Edinburgh.