view the previous image view the next image

South Gray

This was a comprehensive project to remodel and refurbish a big villa in Newington.  The house is Georgian, with a large Victorian side extension and a range of rather ramshackle extensions to the rear.  It sits in the most beautiful west facing garden – a very special opportunity.

The clients wanted to create a home for their young family – lots of big & light living spaces, with a strong connection with the back garden.  They had lived in London, where they had loved the materials and the details of the characterful terraces and their intrigue of semi industrial style.

The rear extensions were demolished and the remaining house was remodelled and opened up.  This gave the house a more natural layout, with views through from the front and with natural light penetrating deep into the footprint.

The new kitchen is accommodated in a single-space extension to the rear.  The concept for the new element is bold and simple, contrasting with the original house of stone & slate.  The opening from the house to the extension is a simple slapping in the thick stone walls, with piers made up of fair-faced red brick.  The envelope is cedar clad, arranged vertically, with a strong band of Corten steel panels at the eaves.  The sliding doors are full height and the roof overhangs them, to create a protected canopy.

There’s polished concrete floors and clean & simple detailing. The result is crisp and striking, very efficient and made for full on family living.

Contractor: Ashwood
Structural Engineer: Burnt Siena
Quantity Surveyor: Abacus