view the previous image view the next image

Gleneagles

This property was constructed in the late 1980s, as part of a speculative development.  It was designed to offer what would be referred to as an ‘executive’ style property in a rural setting.

Our clients asked us to look at ways of opening up the accommodation – which was a pretty standard series of regular spaces – and to inject some life and style into the place.  They wanted a more open plan arrangement for the kitchen, dining and living areas.  They also wanted to open the house up to the lovely rear garden – it faces west and onto beautiful countryside.

Large openings were made in the rear walls and big areas of opening glass screens were introduced.  The internal partitions were largely removed and an integral garage claimed back as accommodation.  Contact with the front of the house was improved, so that the house feels connected to its surroundings.  Light floods in from front, side and rear.  The utility and cloaks elements form a sculptural block within the ground floor and internal doors were replaced with sliding glass.

Much attention was given to insulation – the original building performed poorly in terms of energy – and to lighting and services.  Despite the alterations appearing fairly straightforward, they took a fair bit of structural ingenuity – provided, with care, by engineer John Watt.

The construction was carried out methodically by local builders Guthrie & Robertson.  The collaboration between design & construction teams was excellent and all who worked on the project expressed their satisfaction with the thoroughly positive process.

A lovely project and, we believe, a really well worked out result.

Contractor: Guthrie & Robertson
Structural Engineer: Burnt Siena